A Monarchia hadiipara

Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiipari üzemei és azok emblémáiról

A Magyar királyi állami fa és fémipari szakiskola (Győr) 1914-15-16.-évkönyvéből:

"...a rendes műhelygyakorlatok folytak július, augusztus hó folyamán is… shrapnel-szájnyílás-csavart készítettünk a szombathelyi és temesvári hadiszergyárak számára…"

1915-16. év:
Hadiszolgálatot tesz: 1 igazgató, 1 tanár, 4 művezető, 36 tanuló.
Hadiszerkészítés volt: 5400 db shrapnel-szájnyílás, 1900 db gránátfenék-csavar, 100 db 12 cm-es gránát, 50 ágyúhorog.

gyori_fa_femipari_iskola_1912.jpg

 

Légaknavetők gyártása

A légaknavetőt Róka Kálmán tartalékos hadnagy és Halász Pál mérnök hadnagy találta fel 1915-ben. Innen az elnevezés: "Róka-Halász" féle légaknavető.
Találmányukat az 58. Hadosztály parancsnokának, Zeidler altábornagynak mutatták be. Ez után kapott utasítást a két feltaláló 20 db 8 cm-es aknavető és 5000 db gránát legyártására.
A műhelyt ahol a gyártást megkezdték a Görzi front mögötti Haidenschaft (ma Szlovénia, Ajdovscina) fonóüzemében rendezték be. A gyakorlati kipróbálásra 1915 őszén került sor az olasz fronton.
15 cm-es űrméretben is gyártották. A csöveit a Magyar Brown-Boveri Művekben is gyártották.

brown-boveri.jpg

Légaknavetők a Brnoi Brand & LHuillier, a trieszti Werft AG és a budapesti Egyesült Villamossági Gépgyár Rt.-nál is készültek.

 

A Reginald Czermack tűzóltó által vezetett cég (K- k. priv. Pumpen u. Maschinen-fabrik R. Czermack, Teplitz) az 1915M lángszórókat is gyártotta.

 

A Balkán-haderők parancsnoksága 1914 végén utasítást adott egy új aknavető tervezésére és kipróbálására. A követelmények a következők voltak: 40 kg robbanóanyag eljuttatása legalább 500 m-re, lövésnek ellenálló és újra hasznlható cső, a lövedék elesedése a cső elhagyása után történjen.

E követelmények figyelembe vételével Bauer Emil okl. építész segítségével létrejött a 28 cm és 42 cm-es "Messzehordó földmozsár" melyek 20 illetve 40 kg robbanótöltettel rendelkeztek. Kipróbálása nagykanizsa környékén meg is történt.

A varrat nélküli 8 mm falvastagságú és 2 m hosszú csöveket valamint a lövedékek fém alkatrészeit a budapesti Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárában (MÁVAG) készítették.

 

A 10 cm-es 1899M ágyúhoz lövegtalpat és lőszeres kocsit is gyártott a bécsi HOF-WAGENFABRIK J. ROHRBACHER, amit 1844-ben alapítottak.

rohrbacher_10_cm_lovegtalp.jpg

 

Részlet id. Lám Adolf fém és rézárúgyáros (Szentendre, Kossuth u.) nyilatkozatából (1935):

Alulírott önszántamból, a következőket jelentem ki és ezekét hajlandó vagyok bármikor esküvel is megerősíteni:

1. Dr. Péchy Henrik ny. áll. főtörzsorvos urat, aki a világháború előtt városi tiszti főorvos volt Szentendrén, 1908. év óta ismerem, háziorvosunk volt és barátsági viszonyban állottunk.

2. A világháború előtt évekkel, többször figyelmeztetett arra, hogy 1914. évtől kezdődőleg egy többéves nagy háború lesz és hogy gyáramban réz- és fémdísztárgyak, lóveretek stb. helyett, a háborúra való tekintettel, hadicikkek gyártására rendezkedjek be.

Tanácsát megfogadva, ajánlatára egy tájékoztató utazást tettem meg vele 1913. év őszén Fiuméba, Pólába, Triesztbe, ahol a hadigyártás szabványaiba a Ganz-Danubius gyárban, a pólai arzenálban és a „Stabilimento technico”-ban Triesztben, segítségével, aki a tengerész- és egyéb mérnökökkel régi barátságban volt, informálva lettem.

Automata-gépeket szereztem be és a Balkán-háború idején 80.000 bolgár katona részére hadicikkeket gyártottam és így gyáram prosperitását biztosítottam és a világháború alatt, berendezkedve lévén, hadicikkek gyártására voltam képes zökkenő nélkül áttérni.

3. A világháború közepe táján dr. Péchy figyelmeztetett, hogy most már lassankint szabaduljak a gyáramtól, mert forradalommal végződik a háború és én, mint munkaadó kellemetlen helyzetbe leszek a munkássággal szemben és a háború után dekonjunktúra következik.

Tanácsát megfogadtam, gyáramat 1918. év augusztusában el is adtam, ami által sok vekzaturáktól és veszteségtől szabadultam.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 34
Heti: 181
Havi: 885
Össz.: 450 542

Látogatottság növelés
Oldal: Érdekességek
A Monarchia hadiipara - © 2008 - 2024 - monarchiahadiipar.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »